Een Japanse tuin is een prachtige tuin vol verschillende kleuren en natuurelementen. De verwerking van de vier seizoenen in deze stijltuin is erg belangrijk. Veel mensen waarderen voornamelijk de bloesemperiode waarin vele Japanse sierkersen tot bloei komen. Daarnaast waarderen veel mensen ook de bloeiende Azalea’s, Rododendrons, Camelia’s en de herfstkleuren.
De Japanse tuin biedt het hele jaar door een waar schouwspel van sprankelende kleuren en contrasten. Een Japanse tuin beschikt namelijk over veel groen, waardoor de andere kleuren goed naar voren komen.
Een Japanse tuin is niet zomaar een tuin. Een Japanse Tuin onderscheidt zich van andere tuinen, doordat er sprake is van symboliek en traditionele regels. Rotsgroeperingen, beplantingen en patronen zijn niet zomaar aangelegd, maar hebben een diepere betekenis of dragen een symbolische waarde.
Hoe de tuin wordt aangelegd is zeer belangrijk, want harmonie en sfeer zijn belangrijke elementen binnen deze stijltuin. De Japanse tuin is een plek van rust en schoonheid.
Landschapstuin
De ‘landschapstuin’ of ‘tsukiyama’. Tsukiyama betekent ‘kunstmatige heuvel’. In dit type tuin is het dus mogelijk om kunstmatige heuvels te verwerken. Het gaat hierbij in het algemeen over grote tuinen met echte landschappen. Vaak zijn in de Japanse tuin ook bruggen, watervallen en wandelpadden aanwezig.
Droge tuin
De droge tuin of ‘karesansui’. Deze Japanse tuin is ontstaan vanuit het zenboeddhisme. Meditatie is binnen het zenboeddhisme heel belangrijk. De droge tuin is daarom niet zozeer bedoeld om in te lopen, maar om in te mediteren. In de tuin is meestal een tempel met een veranda aanwezig waar men kan zitten en mediteren. In deze rechthoekige Japanse tuin zijn veelal fijn grind en zand te vinden met daarin eilanden van aarde, mos en enkele grote stenen. De eilanden kunnen symbolische betekenissen hebben, zoals een Boeddha of een schip. Soms zijn er ook watervallen en kleine landschappen in deze tuin verwerkt. Deze Japanse tuin wordt ook wel de zen tuin genoemd.
Theetuin
De theetuin of ‘chaniwa’. De theetuin is in principe een Japanse tuin met een pad dat naar het theehuis leidt. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling dat men de geest leeg maakt en het dagelijkse leven even vergeet. Het pad heeft meerdere bochten, zodat men door de afwisselende beplanting steeds een ander tafereel tegenkomt. Op deze manier kan men de geest leeg maken en is men klaar voor de theeceremonie wanneer het theehuis eenmaal is bereikt.
Binnentuin
De binnentuin of ‘tsuboniwa’. De binnentuin is een kleine Japanse tuin van een paar vierkante meter met laagblijvende planten, mos, grind en soms een boom. Aanvankelijk was deze tuin alleen bedoeld als kijktuin, maar door stapstenen toe te voegen kan het ook een kleine wandeltuin worden.
Wandeltuin
De wandeltuin of ‘kaiyûkshiki’. Naast de landschaptuin en de theetuin is er ook de wandeltuin. Net als in de Japanse landschaptuinen bevinden zich ook hier waterpartijen met bruggen, watervallen en wandelpaden, samen met een theepaviljoen.
Elke Japanse tuin verdient aandacht en elke Japanse tuin zou een uniek stukje groen moeten zijn. Een Japanse tuin van Sansuni heeft altijd een unieke invulling.
Bekijk voorbeeldenPersoonlijk contact is wel zo fijn, helemaal als het op het realiseren van uw droomtuin op aan komt. Een Japanse tuin is ook iets persoonlijks, samenwerken is dan ook van belang.
Over onsWe willen klanten een vertrouwd gevoel geven, door onze no nonsense aanpak willen we ervoor waken dat we beloftes doen die we niet waar kunnen maken. Afspraak is afpsraak.
ContactSansuni Gardens heeft een gepassioneerd team van hoveniers aan het werk, wij helpen u bij het verwezenlijken van een unieke Japanse tuin ervaring. Prijs- kwaliteit staat bij ons ook hoog in het vaandel, daarom is een Japanse tuin van Sansuni voor iedereen bereikbaar met een realistisch budget.
Het staat als een paal boven water dat een Japanse tuin aandacht en inzet vraagd. Onze drijfveer is de passie voor de Japanse tuin, een concept waar we zoals gezegd al ruim 25 jaar mee werken.
Wij werken in heel Nederland maar ook de grensgebieden in Duitsland en België zijn voor ons bekend terrein.