De Japanse Tuin

SCHOONHEID EN SYMBOLIEK JAPANSE TUIN

Een Japanse tuin is een prachtige tuin vol verschillende kleuren en natuurelementen. De verwerking van de vier seizoenen in deze stijltuin is erg belangrijk. Veel mensen waarderen voornamelijk de bloesemperiode waarin vele Japanse sierkersen tot bloei komen. Daarnaast waarderen veel mensen ook de bloeiende Azalea’s, Rhodondendrons, Camelia’s en de herfstkleuren. De Japanse tuin biedt­ het hele jaar door een waar schouwspel van sprankelende kleuren en contrasten. Een Japanse beschikt namelijk over veel groen, waardoor de andere kleuren goed naar voren komen.

Een Japanse tuin is overigens niet zomaar een tuin. Een Japanse tuin onderscheidt zich van andere tuinen, doordat er sprake is van symboliek en traditionele regels. Rotsgroeperingen, beplantingen en patronen zijn niet zomaar aangelegd, maar hebben een diepere betekenis of dragen een symbolische waarde. Hoe de tuin wordt aangelegd is zeer belangrijk, want harmonie en sfeer zijn belangrijke elementen binnen deze stijltuin. De Japanse tuin is een plek van rust en schoonheid.

 

Een Japanse Tuin is voor veel mensen een lust voor het oog en een medicijn voor de geest.

 

SOORTEN JAPANSE TUINEN

Er zijn verschillende soorten Japanse tuinen. Hieronder volgt een kort overzicht van de verschillende soorten Japanse tuinen:

Landschapstuin

De ‘landschapstuin’ of ‘tsukiyama’. Tsukiyama betekent ‘kunstmatige heuvel’. In dit type tuin is het dus mogelijk om kunstmatige heuvels te verwerken. Het gaat hierbij in het algemeen over grote tuinen met echte landschappen. Vaak zijn in deze Japanse tuinen ook bruggen, watervallen en wandelpadden aanwezig.

Droge tuin

De droge tuin of ‘karesansui’. Deze Japanse tuin is ontstaan vanuit het zenboeddhisme. Meditatie is binnen het zenboeddhisme heel belangrijk. De droge tuin is daarom niet zozeer bedoeld om in te lopen, maar om in te mediteren. In de tuin is meestal een tempel met een veranda aanwezig waar men kan zitten en mediteren. In deze rechthoekige tuin zijn veelal fijn grind en zand te vinden met daarin eilanden van aarde, mos en enkele grote stenen. De eilanden kunnen symbolische betekenissen hebben, zoals een Boeddha of een schip. Soms zijn er ook watervallen en kleine landschappen in deze tuin verwerkt. Deze Japanse tuin wordt ook wel de zentuin genoemd.

Theetuin

De theetuin of ‘chaniwa’. De theetuin is in principe een Japanse tuin met een pad dat naar het theehuis leidt. Tijdens deze wandeling is het de bedoeling dat men de geest leeg maakt en het dagelijkse leven even vergeet. Het pad heeft meerdere bochten, zodat men door de afwisselende beplanting steeds een ander tafereel tegenkomt. Op deze manier kan men de geest leeg maken en is men klaar voor de theeceremonie wanneer het theehuis eenmaal is bereikt.

Binnentuin

De binnentuin of ‘tsuboniwa’. De binnentuin is een kleine Japanse tuin van een paar vierkante meter met laagblijvende planten, mos, grind en soms een boom. Aanvankelijk was deze tuin alleen bedoeld als kijktuin, maar door stapstenen toe te voegen kan het ook een kleine wandeltuin worden.

Wandeltuin

De wandeltuin of ‘kaiyûkshiki’. Naast de landschaptuin en de theetuin is er ook de wandeltuin. Net als in de landschaptuinen bevinden zich ook hier waterpartijen met bruggen, watervallen en wandelpaden, samen met een theepaviljoen.

Verschillende soorten Japanse tuinen.


BEPLANTINGEN EN NEDERLANDS KLIMAAT

Een Japanse tuin past prima thuis in het Nederlandse zeeklimaat. Ons klimaat is namelijk vergelijkbaar met die van Japan. Daardoor kunnen veel planten in de Japanse tuin ook hier in Nederland groeien. Veel planten zijn namelijk doorgekweekt en winterhard. Alleen mos is een ‘plantje’ dat in Japan beter groeit dan in Nederland. En dat terwijl mos een belangrijk onderdeel is van de Japanse tuin. Toch zijn er - door jaren testen en ervaringen - diverse mogelijkheden ontstaan om een mostapijt te ontwikkelen voor in de Japanse tuin. Hierdoor is de Japanse tuin echt compleet.

Projecten Sansuni Gardens

Diensten Sansuni Gardens